Fotografia Fine Art

sublimare.jpg

Fotografia fine art reprezinta viziunea artistului ca fotograf si vine in contradictie cu fotografia de journalism care doreste sa transpuna o poveste in imagini sau fotografia comerciala al carei scop principal este sa promoveze un produs sau un serviciu.

Primele fotografii fine art au fost consemnate la 1851, realizate de catre John Edwin Mayall, cu toate ca pana in anul 1960 fotografia nu era nici macar considerata arta.

Fotografi precum Ansel Adams, Robert Farber sau Sally Mann au reusit sa patrunda pe piata fine art, genurile de fotografie fiind limitate la nuduri, peisaje sau portrete ale unor personalitati.

Primele fotografii expuse nu aveau rama nefiind considerate demne de asa ceva sau sa fie expuse in galerii, acestea erau pur si simplu lipite pe placaje de lemn. In ceea ce priveste fotografiile fine art inramate si expuse in spatele unui geam aceastea au aparut pe la mijlocul anilor 50’.

Incepand cu anii 2000 au inceput sa creasca si marimea printurilor fine art.

Fotografia fine art are la baza viziunea artistului care de regula este legata de o cauza.

Unele cauze au ajutat la modificarea legii si au incurajat libera exprimare precum fotografia de nud, sau a atras atentia asupra vietii emigrantilor precum F. Holland Day.

In zilele noastre piata de fotografie fine art este in crestere, devenind deja o industrie puternica.

Toti marii producatori de imprimante au dezvoltat cerneluri si hartii speciale pentru fine art.

Desi e mult mai simplu sa transpui o fotografie pe hartie decat acum 25 de ani, marile galerii de arta au in portofoliu fotografii printate in numar limitat ce pot ajunge sa se vanda cu sume de milioane de dolari si sa atraga colectionari de arta din toate colturile lumii.

Daca vrei sa te bucuri de o fotografie fie art de cea mai inhala calitate, inramata pe peretele tau de acasa sau de la birou nu ezita sa ne contactezi la 0721 922 425 sau alumniprints@gmail.com

Matei Fugaru